Soluțiile folosite pentru deparazitarea animalelor vor fi scoase din farmaciile veterinare, după ce mai mulți copii au ajuns la spital fiind spălați cu substanțele toxice

0
21

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANVSA) a propus scoaterea de la vânzare a soluțiilor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile veterinare.

Propunerea vine după ce tot mai mulți copii au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost spălați cu soluțiile toxice de cei care îi îngrijeau.

ANVSA solicită scoaterea de la vânzare a soluțiilor pentru deparazitarea animalelor din farmacii

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a făcut mai multe precizări în ceea ce privește prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare.

Practic, se dorește ca persoanele care doresc să cumpere substanțele pentru deparazitarea animalelor, să poată face acest lucruu doar pe baza unei rețete.

„Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman. Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor. Produsele medicinale veterinare care se eliberează doar pe bază de reţetă sunt prescrise exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.

În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare ce trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat. Proprietarii ori deținătorii de animale pot deține și administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, sub supravegherea medicului veterinar. În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar, în cazul animalelor de la care se obţin alimente, notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare.

Comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare autorizate pentru animale de la care se obțin alimente se realizează numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale în vigoare.”, a declarat ANVSA, potrivit Digi24.

Proiectul a fost înaintat Ministerului Economiei pentru a informa Comisia Europeană și ulterior va fi modificat și publicat în Monitorul Oficial, mai arată sursa citată.

TagsANVSA

Scrie un comentariu