Gazul Xenon: O nouă abordare pentru tratamentul Alzheimerului. Gazul natural reduce neurodegenerarea, spun cercetătorii

Cercetători americani au descoperit că inhalarea gazului Xenon poate reduce neurodegenerarea și spori protecția cerebrală, conform unui studiu realizat de Mass General Brigham (BWH) și Universitatea Washington din St. Louis. Rezultatele deschid noi orizonturi în tratarea maladiei Alzheimer, conform news.ro.
Efectele protectoare, confirmate în studii preclinice
Publicat în revista Science Translational Medicine, studiul a arătat că Xenonul, un gaz nobil folosit deja în medicină ca anestezic și neuroprotector, poate reduce atrofia cerebrală și neuroinflamarea la modele de șoareci cu Alzheimer. De asemenea, gazul a crescut capacitatea animalelor de a-și construi cuiburi și a indus un răspuns microglial protector, contribuind la eliminarea proteinei amiloide și la îmbunătățirea cogniției.
„Este o descoperire foarte nouă care arată că simpla inhalare a unui gaz inert poate avea un efect neuroprotector atât de profund”, a declarat autorul senior Oleg Butovsky, de la Centrul de Boli Neurologice al BWH.
Una dintre provocările majore în tratarea Alzheimerului este depășirea barierei hemato-encefalice, care limitează eficiența multor medicamente. Spre deosebire de acestea, Xenonul poate trece cu ușurință această barieră, fapt ce îi sporește potențialul terapeutic.
Studiu clinic preconizat pentru 2025
Un studiu clinic de fază 1, ce va include inițial doar voluntari sănătoși, este programat să înceapă la începutul anului 2025. Echipa de cercetare explorează și posibilitatea utilizării gazului Xenon în tratarea altor boli neurodegenerative, precum scleroza multiplă sau scleroza laterală amiotrofică (SLA).
„Este interesant faptul că, în ambele modele animale care replică diferite aspecte ale bolii Alzheimer, Xenonul a demonstrat efecte protectoare”, a precizat dr. David M. Holtzman, autor principal al studiului.
Cercetătorii dezvoltă, de asemenea, tehnologii care să permită utilizarea mai eficientă a Xenonului și reciclarea acestuia.
„Dacă studiul clinic merge bine, oportunitățile de utilizare a gazului Xenon sunt mari și ar putea deschide calea către noi tratamente pentru pacienții cu boli neurologice”, a adăugat dr. Howard Weiner, coautor al studiului și director la Centrul pentru Boli Neurologice al BWH.
Această cercetare oferă speranță într-un domeniu în care tratamentele curative lipsesc, iar maladia Alzheimer continuă să reprezinte o provocare majoră pentru știință și medicină.