Femeile ar fi mai fericite și mai sănătoase dacă nu ar exista menopauza?

0
35

Menopauza afectează totul, de la metabolism la starea de spirit, motiv pentru care unii oameni de știință caută soluții pentru a-și încetini procesul de îmbătrânire. Deci, dacă nu ar exista menopauza, femeile ar fi mai fericite și mai sănătoase?

Romanul lui Judy Blume despre pubertatea timpurie a femeilor, Are You There, God? It’s Me, Margaret (Ești acolo, Doamne? Sunt eu, Margaret), înfățișează un grup de fete de 12 ani care așteaptă cu nerăbdare să le vină prima menstruație, nerăbdătoare să facă parte din misterul de nepătruns al sângerărilor lunare. Nu știu că misterele din jurul ovarelor și uterului lor nu vor face decât să se adâncească, în moduri unice pentru fiecare dintre ele. Schimbările de dispoziție, crampele, durerile de cap, coșurile, lipsa de energie, secrețiile și multe alte modificări care au loc până la perimenopauză.

Medicii nu vor fi de mare ajutor deoarece există puține date științifice precise cu privire la multe dintre aceste aspecte, conform The Guardian.

Femeile ar fi mai sănătoase daca nu ar exista menopauza?

În jurul vârstei de 50 de ani, atunci când ovarele au rămas fără ovule, totul se liniștește. Unele femei de vârstă mijlocie se simt ușurate pentru că au ajuns în acest moment. Dar ce s-ar întâmpla dacă ovarele ar exista încă un deceniu, sau toată viața? Realizarea acestui lucru este considerată următoarea frontieră în domeniul sănătății femeilor: întârzierea sau evitarea menopauzei și reducerea riscurilor legate de sănătate, asociate acesteia.

Ideea este că, prin prelungirea duratei de viață a ovarelor, care au un impact asupra sănătății sistemice, de la metabolism și calitatea oaselor, până la funcția cognitivă și starea de spirit, femeile ar putea avea o șansă mai mare de a evita bolile de inimă, demența, osteoporoza, obezitatea, diabetul și alte afecțiuni care le pot afecta sănătatea.

Cercetări privind menopauza

În luna iulie, o echipă de la Universitatea Columbia a anunțat unele rezultate preliminare în încercarea de a prelungi viața ovarelor, utilizând un medicament ieftin și corect stabilit, numit rapamicină. Folosit în mod tradițional ca imunosupresor pentru pacienții cu transplant de organe, medicamentul încetinește pierderea naturală de ovule din ovare și s-a demonstrat că prelungește viața ovarelor la șoareci. După primele trei luni de studii clinice în care s-a utilizat o doză săptămânală mică, pe 34 de femei (unde în cele din urmă vor participa 1000),  cu vârste de până la 35 de ani, echipa a raportat că au existat schimbări pozitive la unele participante. Este un studiu orb, astfel încât cercetătorii nu pot spune în acest stadiu dacă femeile sunt sau nu în grupul placebo, dar s-au simțit suficient de încrezători încât să transmită public faptul că rezultatele sunt „foarte, foarte interesante”.

Oamenii de știință estimează că medicamentul ar putea încetini îmbătrânirea ovarelor cu aproximativ 20%, ceea ce ar putea întârzia menopauza suficient de mult pentru a reflecta durata crescută de viață din zilele noastre. „Apariția menopauzei are implicații socio-economice, de calitate a vieții și de sănătate”, se arată în descrierea studiului clinic. „Fereastra reproductivă îngustă adaugă o presiune socio-economică asupra femeilor pentru a finaliza creșterea copiilor într-un interval de timp limitat sau pentru a-și păstra fertilitatea prin înghețarea ovulelor sau a embrionilor”.

O altă abordare în curs de investigare, care vizează, de asemenea, încetinirea eliberării de ovule, este dezvoltată de Oviva Therapeutics, o societate americană de biotehnologie. Aceasta utilizează „o proteină modificată, bazată pe un hormon numit hormon anti-müllerian (AMH)”, spune directorul general și fondatorul Daisy Robinton. Oricine a fost supus unor teste de fertilitate este familiarizat cu AMH, deoarece cantitatea acestuia, prezentă în sângele unei femei, oferă medicilor cea mai bună estimare, deși destul de puțin fiabilă, a rezervelor de ovule ale unei femei. De fapt, este una dintre modalitățile prin care studiul rapamicinei măsoară îmbătrânirea ovarelor.

„AMH este produs în mod natural în corpul femeilor și al bărbaților”, transmite Robinton. „Pentru femei, ajută la reglarea numărului de ovule care se maturizează cu fiecare menstruație. Dacă aveți niveluri foarte ridicate de AMH, mai multe ovule rămân protejate. Dacă aveți niveluri mai scăzute, atunci mai multe dintre ele vor fi eliberate.” De obicei, adaugă ea, femeile care au menstruație pierd aproximativ 1000 de ovule la fiecare menstruație, chiar dacă, de obicei, doar unul este ovulat – sau eliberat din ovar. Robinton declară că „marea viziune” a Oviva Therapeutics este: „Creșterea nivelului acestei proteine în sânge, astfel încât să putem reduce numărul de ovule pierdute în timp și, astfel, să prelungim perioada până la menopauză”.

La femeile în vârstă, te-ai putea aștepta ca ovulele rămase în plus, care ar întârzia menopauza, să fie de proastă calitate, dar Robinton nu crede că acest lucru va afecta impactul asupra sănătății ovarelor. „Nu există nicio dovadă că ovarul trebuie să aibă un ovul de calitate pentru a produce hormonii care ne mențin sănătatea și bunăstarea”. Conform sursei menționate, expunerea la AMH ar putea susține potențial calitatea ovulelor, deși acest lucru nu este definitiv. „Are un fel de rol în repararea daunelor ADN care nu este încă foarte bine înțeles”.

Beneficiile medicamentului

Creșterea nivelului de AMH ar putea avea și alte beneficii, precum menținerea fertilității mai mult timp pentru femeile în vârstă de 30 sau 40 de ani. Dar scopul medicamentului nu este de a ajuta femeile în vârstă să aibă copii. „Pentru ca o femeie de 55 de ani să poată rămâne însărcinată, întregul corp este mai bătrân, iar acest lucru este mai riscant, din mai multe motive”, spune Robinton.

De asemenea, în studiile efectuate pe animale cărora li s-a administrat medicamentul AMH (acesta nu a fost încă încercat pe oameni), s-a demonstrat că are un efect contraceptiv. Acest lucru înseamnă că, în teorie, femeile tinere ar putea lua medicamentul în locul pilulei, păstrându-și simultan ovulele și durata de viață a ovarelor. Dacă o femeie care ia acest medicament dorește să rămână însărcinată, ar putea întrerupe temporar tratamentul.

Compania se gândește să dezvolte o versiune de terapie genică (deși Robinton susține că această tehnologie este la 10 ani distanță), ceea ce ar însemna că o doză ar putea crea permanent niveluri mai ridicate de AMH în organism. „Cred că acest lucru este foarte atractiv pentru o femeie care fie nu dorește să intre la menopauză, fie nu dorește copii și se simte confortabil să facă această schimbare permanentă, deoarece este permanentă… Nu ar exista niciun dezavantaj, în afară de faptul că ar continua să aibă menstruație. Dar nu avem date umane în acest sens, așa că este o speculație”.

Apariția menopauzei poate avea și efecte pozitive

Paula Briggs, consultant în sănătatea sexuală și reproductivă la Liverpool Women’s NHS Foundation Trust, nu vede apariția menopauzei drept un lucru negativ. „Există lucruri despre menopauză care sunt cu adevărat utile”, spune ea. „Nu toate femeile doresc să aibă o sângerare în fiecare lună. A nu sângera este un beneficiu pentru sănătate. Nu-ți scade hemoglobina, nu vei avea depresia legată de anemie. Orice simptome asociate cu schimbările hormonale se vor ameliora, fie că este vorba de migrene sau de tulburări de dispoziție premenstruale. Există o mulțime de lucruri care se ameliorează odată cu menopauza, fără tratament, și care au fost complet ascunse sub preș. Ai stabilitate hormonală”.

Ea subliniază că într-un moment al vieții, „când ai părinți care îmbătrânesc, copii adolescenți, a avea din nou menstruații adecvate și a fi îngrijorată că vei rămâne însărcinată este ultimul lucru de care oamenii au nevoie”, citează The Guardian.

Paula Briggs este îngrijorată de mesajul pe care îl transmite acest domeniu de cercetare din ce în ce mai mediatizat. „Este o pistă falsă pentru ca femeile să înceapă să simtă că atunci când ovarele lor dispar, sunt moarte”. „Sute de femei din istorie au fost mult, mult mai în vârstă și au făcut lucruri incredibile”. Iar repararea ovarelor nu poate compensa pentru cei mai mari ucigași ai stilului de viață, cum ar fi fumătorii. „Oamenii nu doresc neapărat să facă exerciții fizice sau să țină o dietă sănătoasă, lucruri super simple care le-ar prelungi viața”, transmite Briggs.

„Cu toate acestea, investim bani în prelungirea duratei de viață a unui ovar cu ajutorul unui medicament, când nu știm exact ce impact ar avea asupra sănătății în general”.

De exemplu, chiar dacă ovarele unei persoane sunt extirpate, nu va dezvolta neapărat demență sau oricare dintre celelalte afecțiuni enumerate. „Riscul este multifactorial, astfel încât, dacă persoana respectivă aleargă o jumătate de oră pe zi, are o dietă bună, își menține creierul activ, nu va avea neapărat un rezultat negativ”, susține sursa citată. În orice caz, avem terapia de substituție hormonală (HRT), încercat și testat timp de mulți ani.

„De ce ați lua un medicament pentru a prelungi durata de viață a ovarului, care ar putea avea efecte secundare, când ați putea folosi pur și simplu HRT?”.

Robinton are o replică ușoară la această întrebare, pur și simplu din cauza misterelor medicale legate de modul precis în care ovarele guvernează sănătatea generală. O mare parte din ceea ce știm se bazează pe asociații, astfel încât ovarele și puterea lor asupra corpului femeilor ar putea fi mai mult decât estrogenul pe care îl administrăm femeilor pentru HRT (cu progesteron pentru a reduce riscul de cancer uterin). „Există cu siguranță o mulțime de lucruri pe care ovarele le produc și pe care nu le-am caracterizat și înțeles cu adevărat”. Robinton transmite faptul că datele sunt extrem de limitate în ceea ce privește complexitatea biologiei și se fac o mulțime de presupuneri.

Întârzierea menopauzei

Trebuie spus că există deja o companie în Regatul Unit care oferă o intervenție medicală pentru întârzierea menopauzei. ProFam oferă clienților șansa de a extrage țesutul ovarian tânăr și sănătos pentru a-l îngheța. Atunci când îl dezghețați și îl grefați înapoi în organism, acesta poate restabili funcția hormonală și, eventual, producția de ovule, spune Melanie Davies, obstetrician și ginecolog consultant la University College London Hospitals (UCLH), cu interese speciale în ginecologie-endocrinologie și conservarea fertilității.

Chimioterapia poate provoca afectarea ovarelor și infertilitate, dar dacă se îndepărtează mai întâi o parte din țesutul sănătos și apoi se pune la loc după tratament, spune ea.

Melanie Davies menționează că „în majoritatea cazurilor, țesutul respectiv va începe să funcționeze din nou pe măsură ce dezvoltă o sursă de sânge”. După câteva săptămâni sau luni, începe să-și producă din nou hormonii. Și produc ovule. Este o modalitate de a da naștere – câteva sute de copii în întreaga lume. „Primul, în 2004, a fost născut de o femeie tânără care avea țesut înghețat în momentul diagnosticării cancerului, apoi a urmat un tratament, a dezvoltat o menopauză foarte timpurie și i s-a grefat țesutul”, citează The Guardian.

O revizuire sistematică a constatat o rată de natalitate de aproximativ 25% rezultată în urma acestei proceduri. Davies crede că a face acest lucru pentru a întârzia menopauza naturală este destul de drastic și nu este de părere că riscurile îl justifică. „Treci prin două operații, scoți un ovar care funcționa perfect, cu un beneficiu destul de incert, când de fapt HRT funcționează. Este sigur. Este simplu. Este disponibil.” Dar este diferit când o „femeie tânără sau chiar un copil care va avea un transplant de măduvă osoasă cu radiații și știi că au mai mult de 95% șanse de infertilitate permanentă”.

Risc de apariție a cancerului

Femeile care au avut cancer sau care au antecedente familiale sunt adesea sfătuite să nu ia hormoni de stimulare tirodiană (TSH), deoarece există un risc crescut spre a dezvolta cancere dependente de estrogeni, cum ar fi cancerul de sân, ovarian și endometrial (uterin). Dar amânarea menopauzei poate să nu fie cea mai bună alternativă pentru aceste femei, deoarece acest lucru ar menține și estrogenul în circulație. De fapt, apariția naturală a menopauzei, mai târziu de 55 de ani, este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea acestor tipuri de cancer. „Femeile care au menopauză târzie au mai mult estrogen natural pentru mai mult timp și prezintă un risc mai mare de apariție a cancerului de sân”, transmite Davies. Unii oameni sunt îngrijorați cu privire la orice tehnologie care prelungește durata de viață a reproducerii.

Poți minimiza riscul în alte moduri. „Dacă ești supraponderal, riscul de apariție a cancerului de sân este mai mare față de cel în care iei estrogen”, adaugă sursa menționată anterior. „Consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer mamar”.

Sfaturile medicului

Nu se poate nega faptul că examinarea științifică a sănătății femeilor este așteptată demult. Astfel, indiferent dacă aceste noi idei se dovedesc a funcționa suficient, fără consecințe negative neintenționate, ele ar putea cel puțin să ne ajute să înțelegem mai bine fertilitatea feminină în raport cu sănătatea generală. Potrivit lui Briggs, izolarea ovarelor „este o simplificare excesivă a lucrurilor și, probabil, ne uităm la modul în care, în 30-50 de ani, ar putea gestiona diferit această etapă a vieții”.

Există opinii foarte polarizate cu privire la faptul că femeile simt că trebuie să facă ceva în legătură cu menopauza, iar acest lucru ar putea distrage atenția femeilor de la a se ocupa de elementele fundamentale ale unui stil de viață sănătos. „Cred că un pic de cercetare privind funcția ovariană pe termen lung este interesantă”, prezintă Paula Briggs pentu The Guardian.

Există atât de multe opțiuni diferite, dintre care unele ar putea implica modificări ale stilului de viață, terapie de substituție hormonală și, poate, într-o zi, conservarea ovarelor.

Scrie un comentariu