Peste 20 de cazuri de toxiinfecție alimentară, în urma a trei nunți organizate în același local, în Sibiu. Ancheta DSP a dezvăluit că bucătarul-șef și trei dintre ajutoarele sale erau purtători ai stafilococului auriu

0
39

Peste 20 de persoane, între care copii și o femeie însărcinată, au ajuns la medic prezentând simptome specifice toxiinfecției alimentare. Aceste persoane au participat, la finalul săptămânii trecute, la nunți organizate în restaurantul „Secret Garden” din Cisnădie, județul Sibiu.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a început anchete epidemiologice care au indicat ulterior prezența stafilococului auriu în secrețiile nazale, exudat faringian și pe un tegument la bucătarul-șef și trei ajutoare de bucătar.

Vinerea trecută, din totalul de 119 participanți la evenimentul organizat în localul menționat, 13 adulți și 4 copii au prezentat simptome. Sâmbătă, la nunta organizată la același restaurant, au luat parte 324 de persoane, dintre care patru s-au îmbolnăvit. La nunta de duminică, din totalul de 135 de persoane, patru dintre acestea au prezentat simptome ale toxiinfecției alimentare.

Potrivit DSP Sibiu, cazurile au prezentat o simptomatologie ce a constat în dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră și dureri musculare.

„Au fost luate şi probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate, anunţurile au fost tardive şi s-a depăşit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize. S-au recoltat, în schimb probe de sanitaţie (suprafeţe de lucru şi ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă şi probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreţii nazale, coproculturi). În urma controlului şi verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei în întreaga unitate, cu dezinfecţie suplimentară la blocul alimentar, urmare rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezenţa stafilococului auriu în secreţiile nazale, exudat faringian şi pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unităţii (bucătar şef şi trei ajutoare de bucătar)”, informează DSP Sibiu.

Inspectorii sanitari au dispus scoaterea celor patru angajați de la bucătăria restauratului, din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medicul de familie și reintegrarea ulterioară doar după ce analizele arată că nu mai sunt purtători ai stafilococului.

DSP Sibiu a solicitat restaurantului efectuarea procedurilor de curățare și dezinfecție a instalației proprii de apă. Până când probele de apă se vor încadra în parametrii de potabilitate, se va lua măsura asigurări cu apă potabilă din sursă autorizată, conform legii. Inspectorii sanitari au impus „efectuarea în regim de urgenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei în întreaga unitate, cu dezinfecţie suplimentară la blocul alimentar”.

„Ancheta pentru toate aceste evenimente este încă în plină desfăşurare şi rezultatele analizelor nu sunt finalizate în totalitate. De aceea şi având în vedere faptul că această unitate nu este una cu regim de funcţionare permanent, organizând ocazional nunţi şi alte petreceri, toate măsurile recomandate trebuie urgent şi obligatoriu aplicate până la momentul desfăşurării următorului eveniment. Din acest motiv, primul recontrol al serviciului de inspecţie va avea loc în data de 23.08.2024”, precizează oficialii DSP Sibiu.

Scrie un comentariu