Bucătarul șef din tabăra de la Păltiniș a fost amendat, după ce mai mulți copii au făcut toxiinfecție alimentară

0
25

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a finalizat ancheta de la hotelul din Păltiniș, după apariția unui focar de toxiinfecție alimentară, în urma căruia mai mulți copii, aflați în tabără, au ajuns la spital.

DSP a stabilit că a fost vorba despre un focar de toxiinfecție alimentară. În urma anchetei DSP, bucătarul șef a fost amendat.

„Manifestările clinice, incubația scurtă a majorității cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum și remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfectie alimentară stafilococică. Această ipoteza este susținută de prezența Staphylococului în secrețiile nazale a 3 angajați din blocul alimentar și de prezența aceluiași germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024), precum și în lichidele de vărsătură recoltate de la doi copii simptomatici. 

În plus, încarcătura mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08.08. și 09.08.2024 sugerează deficiențe în respectarea măsurilor de igienă individuală și la locul de muncă a personalului din blocul alimentar”, a concluzionat DSP Sibiu.

Bucătarul șef a fost amendat

Printre măsurile dispuse de DSP se numără și scoaterea celor 3 angajați din bucătărie și dispensarizarea lor prin medicul de familie. Ei au putut reveni în blocul alimentar în baza avizului sanitar eliberat de medicul de familie, după ce analizele au ieșit negative.

DSP a decis ca bucătarul șef al hotelului să fie amendat fiindcă nu au fost respectate normele de igienă.

„Urmare a rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare și a alimentelor gătite, s-a sancționat cu amendă  bucătarul șef al unității  conform HG 857/2011”, au precizat reprezentanții DSP Sibiu.

Scrie un comentariu