Ada Solomon, despre scandalul iscat de documentarul cu Arsenie Boca: Îmi înţeleg semenii mai puţin

0
223

Ada Solomon, unul dintre producătorii documentarului „Arsenie. Viaţa de apoi”, a declarat după proiecţia de la Astra Film Sibiu că scandalul iscat în jurul acestei producţii cinematografice o face să-i înţeleagă pe români mai puţin, în condiţiile în care „cantitatea de ură, de murdărie pe care a primit-o fără drept de apel şi câteodată la nivel foarte personal, e greu de dus”.

Radu Vancu, moderatorul discuţiei de după proiecţia filmului, a întrebat-o pe Ada Solomon cum vede scandalul generat de acest film despre părintele Arsenie Boca, pe care Arhiepiscopia Sibiului a cerut să fie interzis.

„Pentru mine a fost dureros pentru că imposibilitatea asta de a te face auzit, de a te face înţeles, de a te face ascultat, e dureroasă. Şi mi se pare că e simptomatică în societatea noastră, vorbim unul pe lângă altul, cel care acoperă la nivel sonor, e cel care câştigă o dezbatere. Dezbaterea nu mai e de idei, este o dezbatere de nivel fonic şi de poluare fonică şi spirituală. Şi sigur că doare, sigur că e greu de dus. Cumva am făcut un pas în spate şi l-am lăsat pe Alecu (Alexandru Solomon n.r.) mult mai expus în povestea asta şi câteodată mă simt vinovată pentru asta. Dar motivul pentru care fac meseria pe care o fac şi norocul pe care îl am să fac o meserie care îmi dă acest fel de împlinire a mea ca cetăţean, este că vreau să las o urmă a existenţei mele pe pământul ăsta. Şi cred că filmul ăsta şi toate filmele la care am lucrat, eu am lucrat cu convingerea asta că ele vor putea lăsa o urmă în lume. Ce a mai putut să înveţe spectatorul sau audienţa imparţială din tot scandalul ăsta? Sper că e ceva acolo. Sper că măcar la asta a folosit. Iar cantitatea de ură, de murdărie pe care am primit-o fără drept de apel şi câteodată la nivel foarte personal, e greu de dus, dar ce nu te omoară, te face mai puternic, mergi mai departe, mai înveţi o lecţie şi asta nu înseamnă că îmi iubesc semenii mai puţin, doar că îi înţeleg mai puţin şi în continuare nu ştiu ce aş putea să fac, ca lumea în care trăiesc, să fie mai bună”, a declarat Ada Solomon, conform Agerpres.

Prezent la proiecţie şi la discuţiile de după, regizorul Alexandru Solomon a precizat că acest scandal a fost „surprinzător”, dar că „este o dezbatere bună”.

„Ce poate fi mai surprinzător ca Arhiepiscopia Sibiului să îşi pună problema ce e un documentar. Niciodată filmul documentar nu ar fi ajuns să fie dezbătut de Arhiepiscopie, de Patriarhie, de tot felul de instituţii, care mai de care, PSD Sibiu, PNL Arad. Nici nu ştiau că există genul. Acum au aflat. Şi şi-au pus problema: este un documentar sau nu este un documentar? Păi foarte bine. Este o dezbatere bună”, a spus Alexandru Solomon.

Acesta a mărturisit că „se aştepta la reacţii contrare” legate de filmul său.

„M-am străduit cu toate puterile mele să fac un film care să nu jignească şi care să nu rănească credinţa oamenilor. Nu e vorba despre asta”, a precizat Alexandru Solomon.

Alexandru Solomon a vorbit despre cultul lui Arsenie Boca şi a afirmat că „societatea românească trece printr-o depresie majoră, o resimţim şi noi şi nu este neapărat în relaţie cu Biserica. E o depresie majoră care are legătură cu felul în care funcţionăm ca societate. (…) La nivel moral, debandada este din ce în ce mai mare”.

Filmul „Arsenie Viaţa de apoi” a fost proiectat marţi seara, la Astra Film Festival şi concurează cu alte documentare în secţiunea „Competiţia România”.

Scrie un comentariu